ماهی قزل آلا یک ماهی سرد آبی است. بنابراین بیشتر در رودخانه های مناطق سردسیر و آب هایی که از رشته کوههای زاگرس و البرز سرچشمه میگیرند نظیر استانهای چهارمحال و بختیاری، لرستان، کردستان، آذربایجان شرقی و غربی، کهگیلویه و بویر احمد و …. دیده می شود.
این ماهی زیبا جهت بقا به اکسیژن فراوانی نیاز دارد و پیدا کردن آن در رودخانه مشروط به پیدا کردن گودال هایی می شود که اکسیژن زیادی در آن باشد. پس فکر صید این ماهی را در آبهای راکِد را از سر بیرون کنید. همچنین اگر شما منبع غذا را پیدا کنید پس به ماهی هم نزدیک شده اید.
ماهی قزل آلا دوست دارد نزدیک به جریان آب باشد اما از طرفی کمی هم تنبل است و دوست دارد موانعی را جهت استراحت پیدا کند. پس مناطقی را می پسندد که در جریان اصلی آب نباشد و از چشم صیادان نیز به دور باشد. مثلا در بالای سر یک درخت یا بوته ای پر از شاخ و برگ محل اختفای ماهی قزل آلا است.
ماهی قزل آلا (که در این نوشته منظور ما دو نوع خال قرمز و رنگین کمان می باشد.) از جمله آبزیان گوشتخوار می باشند. آنها به هر جنبنده ای را که در دهانش جا شود حمله می کند. همچنین علاقه خاصی به خوردن انواع پشه ها، لاروها و جانداران کوچک آبزی دارند.
روش های صید ماهی قزل آلا
- اسپینینگ:
امکان صید این ماهی با طعمه های طبیعی مثل کرم خاکی، بچه ماهی، رُش و ملخ و طعمه های مصنوعی نظیر پرک، قاشقک و ماهی نما وجود دارد. البته در برخی مناطق مانند هراز استفاده از طعمه های طبیعی ممنوع میباشد. یکی از بهترین طعمه ها در این روش، استفاده از کرم خاکی می باشد که باید از نخ اصلی سایز 35 و کمتر استفاده کرد.
(جهت مطالعه انواع نخ های ماهیگیری کلیک کنید).
نخ اصلی را به دو راهه یا هرز گرد می بندیم. نخ ریسه (سر نخ) به طول 30 تا 60 سانتی متر انتخاب می کنیم. یک سمت آن را به قلاب می بندیم و سمت دیگر را در هرزگَرد می اندازیم. جهت سنگین شدن ریسه و فرو رفتن آن در کف رودخانه از یک سرب زیتونی نزدیک به هرزگَرد استفاده می کنیم. اکنون قلاب را در مسیر جریان آرام آب پرتاب کرده و به آرامی مشغول جمع آوری می شویم.
یکی دیگر از مدلهای صید اسپینینگ، صید با طعمه مصنوعی می باشد. پرک (اسپینر یا لانسه) یکی از انواع طعمه های مصنوعی است. با کشیده شدن لانسه در آب و چرخش آن احتمالا تداعی کننده یک بچه ماهی برای ماهی مهاجم می باشد. لانسه با چرخش خود در آب نور را منعکس می کند و ماهی قزل آلا به عنوان یک مهاجم آن را در قلمرو خود تصور می کند و به آن حمله میکند.
(مقاله طعمه های ماهیگیری را از اینجا می توانید مشاهده کنید).
- شناوری:
در این روش از یک شناور کوچک در بالا و یک سر نخ ظریف (حدود 0.2 میلی متر) از جنس نایلون یا فلوروکربن بی رنگ استفاده می شود. معمولا هم از قلابهای پایه بلند باید استفاده کرد.
برای صید با این روش باید یک ریسه (سر نخ) به اندازه 60 سانتیمتر و 3 سرب زیتونی و یا چاکدار به فاصله 15 سانتی متری همدیگر نصب کنید. ارتفاع شناور را نسبت به عمق آب تنظیم کنید. جوری که تقریبا نیم متر از کف آب فاصله داشته باشد. برای پرتاب،قلابتان را در مسیر جریان آب پرتاب کرده تا مانند یک طعمه شناور در حال حرکت باشد. در این روش هنگام نوک زدن ماهی و غرق شدن شناور باید تقه و یا ضربه اولیه را پر قدرت تر و محکم تر بزنید تا قلاب کامل به دهن ماهی بنشیند.
- انتظاری:
این روش،استفاده از سرب سنگین( برای نشستن طعمه به کَف) و ثابت ماندن در یک نقطه میباشد. این روش در آبهایی با جریان کم و دریاچه ها کاربرد بیشتری دارد.
- فلای فیشینگ (Fly fishing):
یکی از زیباترین و جذابترین روش های صید قزل آلا، ماهیگیری با پشه یا فلای فیشینگ میباشد. فلای فیشینگ مجموعهای از تفریح، هوشمندی و ورزش است. این روش بر مبنای شبیه سازی کردن حرکت حشرات روی آب طراحی شده است. در این روش بافتهای که شبیه پشه یا سنجاقک یا سایر حشرات درست شده است. به قلاب وصل میشود و به وسیله نخ ماهیگیری در آب شناور میماند.(در این مقاله آموزش جامعی از Fly fishing ارائه گردیده است).
اگر تازه قصد شروع ماهیگیری را دارید توجه کنید که:
- از چوب و چرخ سبک استفاده کنید. زیرا که در همه روشهای بالا مجبور هستید چوب را در دست خوب نگه دارید.
- در رودخانه ها از روش اسپینینگ استفاده کنید و در جریانهای کمتر از روش انتظاری.
- زمانی که هوا گرم است و دمای آب بالا رفته،در کف آب به دنبال ماهی قزل آلا باشید. و اگر اسپینیگ کار می کنید طعمه باید در کف آب حرکت داشته باشد.
- اگر آب تغییر رنگ داده و کدر میباشد،استفاده از روش اسپینینگ و لانسه کشی فایده ای ندارد. روش کف خوابی و انتظاری در این زمان موثرتر است. چرا که ماهی چشمش طعمه را نمیبیند و با حس بویایی خود به دنبال طعمه زنده میآید.
- در تاریکی شب لانسه کشی ثمره ای ندارد و استفاده از طعمه طبیعی مثل کرم و بچه ماهی موثر است.
- رعایت سکوت و استتار از نکات واجب در ماهیگیری قزل آلا میباشد.این ماهی بینایی و میدان دید وسیعی دارد. ولی نسبت به پشت سر خود دیدِ ضعیفی دارد. پس سعی کنید فاصله خود را با محل ماهی حفظ کنید.
امیدواریم لحظات خوشی در حین ماهیگیری سپری کنید.
2 دیدگاه در “چگونه ماهی قزل آلا از رودخانه صید کنیم؟”
باتشکر بسیار کاربردی و مفید بود.
سپاس فراوان